Behandeling

Clientgerichte therapie, ook wel bekend als persoonsgerichte therapie, is een humanistische benadering van therapie die zich richt op de ervaringen en gevoelens van de individuele cliënt in het heden. Het is gebaseerd op de overtuiging dat iedereen beschikt over het vermogen tot zelfinzicht en persoonlijke groei en dat de rol van de therapeut is om een empathische en steunende omgeving te bieden waarin de cliënt zijn of haar gedachten en emoties kan verkennen.

De therapeut luistert actief en weerkaatst de gedachten en gevoelens van de cliënt, waardoor een niet-oordelende en veilige omgeving ontstaat waarin de cliënt zich begrepen voelt. De therapeut kan ook zachte begeleiding en steun bieden om de cliënt inzicht en zelfbewustzijn te helpen verkrijgen. Het doel van clientgerichte therapie is om de cliënt in staat te stellen om positieve veranderingen in zijn of haar leven aan te brengen en de eigenwaarde en het zelfvertrouwen te versterken.

Het therapieproces is afgestemd op de individuele behoeften en doelen van de cliënt en bestaat meestal uit het bespreken van uitdagingen en ervaringen uit het verleden. De cliënt stelt de agenda voor elke sessie vast en de therapeut volgt zijn of haar leiding, waardoor de cliënt een actieve deelnemer aan het therapeutische proces wordt.